You are currently viewing Uluslararası Sertifika Alırken Yanılmayın

Uluslararası Sertifika Alırken Yanılmayın

Satınalma mesleğinin bir okulu olmadığından satınalma profesyonelleri yetkinliklerini kanıtlamak için sertifikalara ihtiyaç duyabiliyorlar. Elbette katıldığınız bir eğitim ya da seminerle ilgili alacağınız katılım belgesi sizin bazı bilgilerle temas ettiğinizi gösterebilir. Ancak, katılım belgeleri temas ettiğiniz bu bilgilerin ne kadarının sizde kaldığı, ne kadarının akıp gittiğiyle ilgili bir fikir vermezler.

Bu nedenle satınalma çalışanları sertifika almak istediklerinde katılım belgesi değil, yetkinlik sertifikası peşine düşüyorlar. Çünkü yetkinlik sertifikalarını almak için sadece eğitime katılmak yetmiyor, çeşitli sınav ve değerlendirmelerden de geçmek gerekiyor.

Özellikle ülkemizdeki yabancı şirketlerde ya da yurt dışında çalışmayı hedefleyen satınalma çalışanları uluslararası bilinirliği ve geçerliliği olan sertifikaları almayı tercih ediyorlar. Bu sertifikaların en önemli özellikleri ise şu şekilde ön plana çıkıyor:

1. Orijinal sertifikalar yurt dışından mı geliyor?

Satınalma yetkinlik sertifikası veren kurumlar sertifika basma yetkisini kimseyle paylaşmıyorlar, başka kuruluşların logolarına sertifikalarında yer vermiyorlar. Farklı kurumlarla ortak düzenlenen eğitimlerde ise orijinal sertifika değil, eğitim katılım belgeleri düzenliyorlar. Katıldığınız eğitim sonrası katılım belgesi mi, yoksa yetkinlik sertifikası mı aldığınızı sorgulayın.

2. Yetkinlik belgeleri online sorgulanabiliyor mu?

Yetkinlik sertifikası veren üst düzey kurumların belgelerinde katılımcıya özel sertifika numaraları bulunuyor. Bu sertifikalar katılımcılar ve sertifikaları sundukları kişiler tarafından bu kurumların sitelerinden sorgulanabiliyor. Katıldığınız eğitim sonrası sertifikanızda kurumun özel numarası olduğundan ve bu numaranın online olarak sorgulanabildiğinden emin olun.

3. Kurum ve sertifikası uluslararası alanda tanınıyor mu?

Aslına bakarsanız isteyen herkes eğitimi sonrası sertifika verebilir, ancak belli kurumlar hem geçmişten gelen bilinirlikleri, hem de resmi makamlar tarafından tanınmalarıyla ön plana çıkıyor. Sertifikasını aldığınız kurumun resmi tanınırlığıyla ilgili kanıt sorun.

Yurt dışında en çok tanınan sertifikaların çeşitlerini ve maliyetlerini sizler için inceledik.

Cpp 2

CPP / CPPM – American Purchasing Society

Satınalma Akademisi A.Ş. olarak Türkiye’deki eğitim ve sınav merkezi olduğumuz American Purchasing Society satınalma yetkinliklerini iki farklı seviyede sertifikalandırıyor. CPP (Certified Purchasing Professional) programı her satınalma çalışanında bulunması gereken süreç, ihale, analiz, müzakere ve sözleşme yönetimi yetkinliklerini geliştirip belgelerken, CPPM (Certified Professional Purchasing Manager) programı satınalma yöneticilerinde bulunması gereken stratejik satınalma, liderlik, tedarikçi ilişki yönetimi ve risk yönetimi konularına odaklanıyor. CPP sertifikası CPPM için bir ön şart olarak belirlenmiş.

CPP ve CPPM programları sertifikalarını alabilmek için eğitim almak ve eğitim sonrası testlerde başarılı olmak haricinde, belirli bir tecrübe sahibi olmak, çeşitli aktivitelerle puanlar toplamak ve referans kontrolünden (etik değerler ve çalışma ilkeleri açısından) başarıyla geçmek gerekiyor.

Söz konusu iki sertifikayı doğrudan American Purchasing Society sitesinden online eğitimler ve sınavlar ile almak ABD’de yaşayanlar için 2315 USD’ye maloluyor. Türkiye’de yaşayanlar ise bunun üzerine posta ücreti (UPS ile yaklaşık  180 USD) ödemek zorunda.

CPP ve CPPM sertifikalarını elbette bu zahmetlere hiç girmeden Türkçe eğitim ve sınavlarla Satınalma Akademisi A.Ş. aracılığıyla da edinebilirsiniz.

Cpsm 1

CPSM – Institute For Supply Management

ISM satınalma yetkinliklerini üç kademe eğitim ve tek sertifika ile belgelendiriyor. CPSM (Certified Professional in Supply Management) programı ana yetkinlikler, tedarik entegrasyonu ve tedarik dönüşüm liderliği olarak üç eğitimden oluşuyor.

CPSM program sertifikasını bu üç eğitimi ve her birinin ardından ilgili sınavı tamamlamanız ve belirli bir satınalma tecrübesine sahip olmanız yeterli.

Bu sertifikayı sadece doğrudan ISM sitesinden online eğitimler ve sınavlar ile alabiliyorsunuz. Tüm program sadece notları indirerek kendiniz çalışır ve sınava hazırlanırsanız 1722 USD’ye, online eğitimleri de alırsanız 3777 USD’ye maloluyor. Elbette posta ücreti de eklenecek.

Level 6 1

MCIPS – Chartered Institute of Procurement and Supply

CIPS’e tam üyelik olarak da tanımlanan MCIPS programı ilki öğrenci üyelik, sonuncusu ise Professional Diploma in Procurement and Supply olan altı farklı seviyeden oluşuyor.

Her bir seviyede farklı eğitim modülleri ve arkasından yapılan sınavlar (bazı seviyelerde her eğitim sonrası ayrı sınava giriliyor) sonrası o seviyeye ait sertifikayı almaya hak kazanıyorsunuz.

Tam sertifikasyon bireysel olarak CIPS sitesinden alınan online eğitimler ve yetkili sınav merkezlerinde girilen sınavlar sonrası 2.704 GBP’ye maledebiliyorsunuz.

Sonuç olarak, eğer satınalma yetkinliğinizi kanıtlamak ve kariyeriniz açısından daha ön plana çıkmak istiyorsanız uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Ancak, uluslararası sertifika alacağım derken adı duyulmuş kurumların logosunu taşıyan, ama orijinal sitelerinden sorgulanamadığı için Türkiye haricinde dikkate alınmayan, suyunun suyu çakma sertifikalar almamaya dikkat etmenizde fayda var.