Yenilikçi bir şekilde uygulanan toplam maliyet yaklaşımı pazarlığın mümkün olmadığı durumlarda bile ciddi oranda maliyet düşümü sağlayabilir. Özellikle sanayi, madencilik, petrol ve inşaat gibi yüksek yatırımlı endüstrilerde karlılığa etki edecek şekilde milyonlarca dolar tasarruf edilebilir. Toplam maliyet kendilerini geliştiren satınalma profesyonelleri tarafından satınalmanın genellikle teklifte geçen fiyatın çok ötesinde gerçekleşen, tam maliyetini anlamak için vazgeçilmez bir araç olarak bilinir. Ancak, toplam maliyet ürün fiyatında pazarlık mümkün olmadığında da satınalma profesyonellerine sıra dışı boyutta tasarruf sağlayabilecek bir pazarlık yöntemi olarak nadiren kullanılır. Toplam maliyete geleneksel ve yenilikçi yaklaşımları biraz açalım.
Geleneksel Toplam Maliyet
Geleneksel olarak toplam maliyet modeli satınalmanın ürün fiyatının ötesinde, şu anki ve gelecekte alınan ürünle ilgili oluşacak tüm maliyet kalemlerini de dikkate alarak tam maliyeti inceler. Örneğin, karmaşık bir ekipman alımında işçilik, işletme ve bakım maliyeti de göz önünde bulundurulur, ki bunlar toplam maliyetin sadece bir bölümüdür. Geleneksel toplam maliyet yöntemi satınalmaya daha yüksek fiyatlı ancak daha düşük toplam maliyetli tedarikçiden alım yapmasını söyleyebilir. Bu ekipmanlar, mesela daha yüksek enerji etkinliği sağlayarak, toplam işletme maliyetini düşürebilir.
Yenilikçi Toplam Maliyet
Peki, toplam maliyet yaklaşımı pazarlık edilemeyen fiyatları düşürmek için nasıl kullanılır? Satınalmanın statükoyu sorgulaması, tedarikçilerin ve yüklenicilerin de kendi alımlarında ve tedarik zincirlerinin değişik kademelerindeki değişik maliyet kalemlerine toplam maliyet çerçevesinde odaklanması gibi yenilikçi bir yaklaşım göstererek. Şu beş adım yenilikçi toplam maliyet yaklaşımını destekleyecektir:
- Alınan mal ya da hizmetin değer zincirini analiz etme
- Kendi spesifikasyon ve talep yönetim yönteminin maliyetlere etkisini anlama
- İç müşterileri ve tedarikçileri gerekirse bir arada devreye sokma
- Toplam maliyet yönetim ekipleri kurma
- Projeler oluşturup takip etme