Eğitim ve Gelişimin Önemi
Yazan: Guy Kawasaki
Çeviren: Tuba İpek
Eğitim ve Kariyer gelişimi, gelişmeyi amaçlayan her işletme için hayati önem taşımaktadır. Eğitim basit olarak, belirli bir iş için gereken becerileri edinme sürecidir. Özel amaçları hedefler, bir süreci anlamak ya da bir makineyi veya bir sistemi işletmek gibi. Kariyer gelişimi, diğer yanda, daha geniş bir yelpazedeki durumlarda uygulanabilen geniş becerilere vurgu yapar. Bu karar verme, yaratıcı düşünme ve insanları yönetmeyi içerir.
Neden eğitim ve gelişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum? Okumaya devam…
1. Çalışan zayıflıklarını tespit etmeye yardım eder:
Birçok çalışanın işyerinde en iyi hizmeti vermekten alıkoyan bazı zayıflıkları vardır. Eğitim çalışanın becerilerini güçlendirerek bu zayıflıkları yok etmeye yardımcı olur. İyi organize edilmiş bir gelişim programı çalışanların benzer beceri ve bilgileri edinmelerini sağlar ki, hepsi daha benzer ve yüksek bir seviyeye gelirler. Bu basitçe bütün işgücünün güvenilir olduğu anlamına gelir, böylelikle şirket bazı belli elemanlara bel bağlamak zorunda kalmaz.
2. Çalışanın performansında iyileşme
Gerektiği şekilde eğitilmiş bir çalışan belli görevlerin prosedürleriyle ilgili daha bilgili olur. Eğitim ve gelişim, çalışan özgüvenini artırır. Bu güven çalışanın tüm görev ve sorumluluklarıyla ilgili bilgili olması gerçeğinden gelir. Çalışanın görevlerini daha iyi bir şekilde yapmasını hatta günlük işleyişle ilgili yeni fikirler bulmasını sağlar.
3. Görev performansında tutarlılık
İyi düzenlenmiş bir eğitim ve gelişim programı çalışana sürekli bilgi ve deneyim aktarır. Bir şirketin prosedür ve politikalarına gelince tutarlılık hayati önem taşır. Bu genellikle görevin yerine getirilmesi sırasındaki idari prosedürler ve ahlaki değerleri içerir.
4. Çalışan tatminini sağlamak
Eğitim ve gelişim çalışanın işletme içinde oynadığı rolden tatmin olmasını sağlar. Bu işlerini yapmak için becerilerinin büyüklüğünden kaynaklanır. Kendilerini çalıştıkları şirkete ve ya işletmeye ait hissederler ve buna karşılık ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.
5. Artan verimlilik
Eğitim ve gelişim sayesinde çalışan günlük görevleriyle ilgili gerekli tüm bilgi ve becerileri alır. Çalışanlar daha yüksek bir hızda ve verimlilikte çalışırlar ki, şirketin toplam verimliliğinde artış olur. Karşılaştıkları zorluklarla baş etmek için yeni taktikler de edinirler.
6. Hizmet ve ürün kalitesinde iyileşme
Çalışanlar görevleri için standart metotlar öğrenirler. Bu çıktıların daha benzer kalitede olmasını sağlar. Bu da şirketin hizmet ve ürünlerinin tatmin edici olmasını sağlar.
7. Maliyet düşümü
Eğitim ve gelişim şirket ya da işletmenin kaynaklarının en optimum şekilde kullanılmasını sağlar. İlave masraflara neden olacak şekilde kaynaklar israf edilmez. Çalışma sırasındaki kazalar azalır. Tüm makine ve kaynaklar masrafları azaltacak şekilde, ekonomik olarak kullanılır.
8. Kendine güven
Gereken beceri ve bilgileri edinir edinmez çalışanların kendine güveni artacaktır. Kimseye bel bağlamadan çok ufak yönlendirmelerle işlerini yapacaklar. Yöneticileri çalışanların kararlarına daha çok güvenecek. Bu da yöneticileri sürekli çalışanlara ne yapmaları gerektiğine dair talimat vermekten kurtaracaktır.