Artık bazı şirketler satınalma bölümlerini eğitmenin organizasyonun başarısı ve hedeflenen sonuçlara ulaşılması için vazgeçilmez olduğunu çok iyi biliyor. Satınalmaya stratejik yaklaşımın da şirketin büyümesine ya da duruma göre hayatta kalmasına en büyük katkıyı yaptığını da görüyorlar. Bu nedenle Satınalma Akademisi yaklaşık bir buçuk sene önce kurulduğunda neredeyse bir elin parmakları kadar olan satınalma eğitimleri tabir yerindeyse mantar gibi çoğalmaya başladı.
Bu, ne olursa olsun, satınalma mesleğinin öneminin anlaşılması ve satınalma profesyonellerinin yaptığı işin değerini bulması açısından olumlu bir gelişme.
Peki ama, satınalma eğitimi deyince neden bahsediyoruz? Günümüzde satınalma çalışanları eskisine göre çok daha fazla konuda yetkin olmak zorunda. Bunun birinci nedeni artık satınalma kapsama alanının üretim – tedarik zincirinin çok ötesine genişlemiş olması. İkinci neden ise satınalma bölümlerinin görevinin artık sadece maliyet düşümü sağlamak değil, şirkete değer yaratmak olarak görülmesi. Dolayısıyla şirket yöneticileri satınalma yöneticilerinin işin tamamına hitap edebilecek ve resmin bütününü görebilecek yetkinliklere sahip olmasını istiyorlar.
Satınalma bölümleri artık e-ticaret ve e-ihaleler sayesinde çok ciddi zaman tasarrufu yapabiliyor. Tedarikçileri sıkı bir rekabete sokmak için artık yüz yüze kıran kırana pazarlıklar gerekmiyor. Satınalma yöneticisinin insan ilişkilerindeki başarısı artık stratejik ve uzun vadeli sürdürülebilir ilişkilerdeki becerisine daha çok dayanıyor.
Bu nedenle, eskiden iyi pazarlık yapan, dürüst ve kıvrak zekalı bir satınalma çalışanı yeterli iken, şimdi bunların üzerine biraz daha olgun ve toplam faydayı anlayan, stratejik ilişkilerde başarılı, uzun vadeli ve sürdürülebilir maliyet düşümleri peşinde koşan, daha süreç odaklı bir satınalmadan bahsediyoruz.
Bu nedenle doğru tasarlanmış bir satınalma eğitimi en azından şu bölümleri içermelidir:
Teknik yetkinlikler: Şirket ve satınalma matematiği, pazarlık, e-satınalma, ERP programları, kontrat yönetimi, dış ticaret, kategori yönetimi, tedarik zinciri yönetimi.
Diğer yetkinlikler: Şirket içi ve dışı iletişim, stratejik düşünme, çatışma yönetimi, koçluk ve liderlik, motivasyon, performans yönetimi, ilişki yönetimi.
Elbette tüm bu yetkinliklerin sadece eğitimle, özellikle bir iki günlük tek bir satınalma eğitimiyle geliştirilmesi beklenemez. Bu nedenle satınalma bölümlerinin yukarıda belirtilen yetkinliklerin verileceği iyi planlanmış bir yetkinlik gelişim programına girmesi uygun olacaktır.