You are currently viewing Körü Körüne Satınalma

Körü Körüne Satınalma

Her eğitimimize katılımcıların birbirlerini tanımaları amacıyla birkaç soru yönelterek başlıyoruz. Bu sorulardan biri de yıllık ne kadar harcama yaptıkları.Katılımcıların yarıdan fazlası bu soruya cevap veremiyor. Gerçekten de, bir önceki sene kaç liralık (evet artık tee-lee demesek mi acaba?) alım yaptıklarını bilmiyorlar. Peki, bu gerçekten bir sorun mu? İşini iyi yaptıktan sonra, kaç liralık alım yaptığının ne önemi var diyebilirsiniz.

Kaostan Verim Çıkar Mı?

Satınalma çalışanları harcama analizi yaptıklarında, hem şirketleri, dolayısıyla da hem kendileri açısından, zaman ve enerjilerini nereye harcamalarının daha iyi olacağını anlayabilirler. Önceliklendirme olmadan, önüne gelenle uğraşarak yapılan satınalma kaostan farksızdır. Üstelik, bu gibi durumlarda kendimizi genellikle en işe yaramayan ve en çok enerji tüketen konularla boğuşurken buluruz. Şirket büyüdükçe ve satınalmanın sorumluluğu arttıkça kaosun daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığını görüyoruz. Kaos ortamında işleri bizim yönlendirdiğimizi ve sonunun hayırlı bir şekilde biteceğini düşünmek de biraz iyimserlik olur.

Harcama analizi ve kaos

Kuyruğunu Kovalamak

Çok sayıda kalem ve tedarikçi ile ilgili olduğu halde harcamanın çok az bir miktarını oluşturan, ve neredeyse hiç tasarruf potansiyeli olmayan kategorilere satınalma dilinde kuyruk diyoruz. Harcamalarını net göremeyen şirketlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri, satınalma çalışanlarının önemli bir bölümünün bu kuyrukların peşinde koşarak neredeyse hiç değer yaratamaması. Bu elbette satınalmanın imajı ve şirket içerisindeki konumu açısından olumsuz bir durum. Üstelik kuyruk kovalama döngüsüne giren satınalma profesyonelleri kariyerlerinde de ilerleyemiyorlar.

Çözüm Harcama Analizi Mi?

Harcama analizi tek başına bir çözüm olmasa da, bir çok çözüm için ilk adımdır. Önceliklendirme yapabilmek, öngörülü davranmak, proaktif olmak, stratejik yönetmek gibi satınalmada kullandığımız bir çok terimin başlangıcı harcama analizidir.Yanlış yapılan harcama analizi de hiç yapmamak kadar kötü sonuçlar verir. Bu yüzden satınalma alanında atılım yapmak isteyen şirketler öncelikle harcamalarını kategori bazında ve detaylı olarak gözler önüne serecek altyapıya yatırım yapmalı ve çalışanlarının yetkinliklerini bu yönde geliştirmelidir.