Hayalinizdeki satınalma iş ilanı önünüzde. Hayatınız boyunca bu tür bir pozisyon için hazırdınız, ve işte sonunda karşınıza çıktı. Peki, bu fırsatı kaçırmamak için ne yapmanız gerekli? Eğitimlerimize katılan satınalma profesyonelleri bize zaman zaman girdikleri iş görüşmeleriyle ilgili geri bildirim veriyorlar. En çok belirttikleri konu, eğitimlerimizde öğrendikleri belli konuların iş görüşme süreçlerinde çok işlerine yaradığı. Biz de bu konuların bir özetini çıkarıp, nelere dikkat etmenin faydalı olacağıyla ilgili sizlere destek olmaya çalışalım dedik.
1. Görüşme öncesi
Görüşmeye gideceğiniz şirketin kültürü ve satınalmaya bakış açısı nedir? Satınalmayı operasyonel mi, yoksa stratejik mi görüyorlar? Görüşmede hangi yönünüzü ön plana çıkarmak istediğinizi belirlemeniz açısından çok önemli. Özellikle, neden bizim şirketimizde çalışmak istiyorsunuz konusuna cevabınızı kendi iş alanınızla ilgili olarak verebilmeniz sizi genel cevaplar veren birçok adaydan bir adım öne çıkaracaktır.
Görüşmeyi kiminle yapacaksınız? Eğer satınalma konusunda bilgili bir yönetici ise, teknik konulara girmeniz daha uygun olur, ancak insan kaynakları, finans, ya da genel yönetimden bir yönetici sizin detaylı toplam maliyet, sipariş, talep, tedarikçi değerlendirme vs teknik konuşmalarınızı pek de anlamayabilir, bu nedenle onlara anlayacakları dilde hitap edebilmek için hazırlanmalısınız.
İş ilanını detaylıca okuyun, burada nasıl birini aradıkları bilgisinin yanında, daha önce neyi arayıp da bulamadıkları bilgisi de bulunur. Bu beklentileri nasıl karşılayacağınızla ilgili anlatabileceğiniz örnekler hazırlayın. Görüşmeye gitmeden hikayeniz kafanızda oturmuş olmalı.
2. Görüşme Sırasında
Teknik bilginiz konusunda mutlaka iyi bir fikir vermelisiniz. Bu konuda geçmişte hangi kategoriye ne şekilde yaklaştığınız ve ne gibi iyi sonuçlar aldığınızla ilgili değişik örnekler verebilirsiniz. Burada önemli olan tek bir yöntem kullanmadığınızı, farklı durumlarda farklı bilgilerin gerekebileceğini ve sizde bu bilgilerin olduğunu anlatabilmeniz. Aldığınız eğitim ve sertifikalardan da bu aşamada bahsedebilirsiniz.
Davranışsal yetkinlikleriniz konusunda çok iyi bir izlenim vermelisiniz. Satınalma bölümü şirketin neredeyse tamamıyla çalışır ve zaman zaman hedeflere ulaşabilmek için zorlayıcı olmak durumunda kalabilir. Her şirketin mutlaka ipin ucunu kaçırmış, vur deyince öldürmüş bir satınalmacıyla ilgili bir tecrübesi vardır. Bu konularda oluşabilecek çatışmaları nasıl çözebileceğinizi, iş arkadaşlarınızı nasıl etki altında tutabileceğinizi, hem sonuç alıp hem kimseyi kırmamayı nasıl başaracağınızı iyi anlatabilmelisiniz.
Hemen her görüşmenin sonunda olan “sizin soracağınız bir şey var mı?” sorusunu sakın boş geçmeyin. Satınalma bölümünün organizasyon yapısı, görevinizin kime raporlayacağı, matris yapılanma olup olmadığı, daha önce çalışan kişinin görevinde ne gibi sorunlar yaşadığı gibi soruları mutlaka sorun. İşe girdiğinizde bir sürpriz yaşamak istemezsiniz.
3. Neler Ters Gidebilir?
Genç adaylar satınalma konusunda eksik ya da yanlış bilgiye sahip olabiliyor. Tecrübesi olmadığı gibi, satınalma konusunda eğitim almamış ya da literatür okumamış adayların satınalma alanında istedikleri işi almaları biraz zor oluyor.
Tecrübeli çalışanlarda güncel satınalma yöntemlerini benimsememe durumu negatif sonuçlar verebiliyor. Görüşme boyunca her şeyi çok iyi bildiğini, işlerin yıllardır yaptığı şekilde gayet iyi sonuçlar verdiğini anlatmaya çalışan adaylar öğrenmeye açık olmadıkları imajını verebiliyorlar.
Adaylar görüşme öncesinde yeterince hazırlanmadıkları için kendileri ile ilgili söylediklerinin altını dolduracak örnekler vermekte zorlanabiliyorlar.
En önemlisi, satınalmacılara has kişilik özellikleri. Yıllarca tedarikçilere “hükmetmeye” alışan satınalmacılar görüşmelerde -öyle olmasalar bile – aşırı sert, bencil, kendini beğenmiş, çok bilmiş bir imaj çizebiliyor.
Evet, iyice hazırlandığınıza göre artık gidin ve hayalinizdeki işi alın!